Yönetim paneli siteyle ilgili bütün ayarlamaları ve değişiklikleri yapabileceğimiz, yeni içerikler ekleyip düzenleyebileceğimiz ve kaldırabileceğimiz kısımdır. Joomla yönetim paneli temel olarak yedi bölümden oluşur ve yedi bölüm çeşitli alt başlıklar içerir. Bunlar sırasıyla
- Home Dashboard
- Content
- Menu
- Components
- User
- System
- Help
Home Dashboard Kısmı İçin
Users kısmından yönetim paneline erişimi olan kullanıcıları görebiliriz. Buradan yeni kullanıcı atayabilir ya da var olan kullanıcıların erişimlerini kısıtlayabilir ve onlara roller verebiliriz.
Articles kısmından sitede yayınladığımız makaleleri görebilir, hangilerinin gözükeceğini seçebilir istediklerimiz makalelere öne çıkarıp, silme gibi işlemler uygulayabiliriz. Bunların yanı sıra buradan sitemize yeni makaleler de ekleyebilmemiz mümkün.
Article categoriesden yazdığımız makaleleri kategorize ederek sınıflara bölebilir ve sınıflandırılmış makalelere buradan ulaşabiliriz.
Media bölümünden siteye yüklediğimiz resimleri görebiliriz. Buradaki görselleri daha sonrasında makalelere ve çeşitli içeriklere dahil etmek mümkündür.
Modules kısmından, yüklü modülleri görebilir, yeni modüller ekleyebilir, modülleri etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilir, modül ayarlarını değiştirebilir ve modülleri farklı sayfalara sürükleyerek konumlandırabilirsiniz. Modüller, metin, resim,menü, takvim ve daha fazlası gibi çeşitli öğeler içeren bağımsız bileşenlerdir.
Plugins kısmı, web sitemizin işlevselliğini ve davranışını geliştirmek için kullanılan eklentileri yönetmemize olanak tanır. Buradan Joomla’nın varsayılan eklentileri hariç bir çok eklentiyi görüp denetleyebiliriz.
Global Check-in, Joomla yönetim panelinde, birden fazla kullanıcının aynı anda düzenlediği içerikleri kontrol altına almak ve veri kaybını önlemek için kullanılan bir işlevdir.
Cache menüsünden sitemizin önbelleğini yönetebiliriz. Önbellek sitemizin statik kısımlarını üzerinde saklar ve site tekrar açılırken sitenin daha çabuk yüklenmesini sağlar.
Global Configuration kısmı web sitenizin genel ayarlarını ve işlevlerini kontrol etmenizi sağlayan bir arayüzdür. Bu arayüz aracılığıyla site adı değiştirmekten çerez ayarlarına kadar bir çok ayarlama yapılabilir.
Notifications kısmı sitenin bize gönderdiği bildirimleri görebileceğimiz kısımdır.
Sample Data kısmı yeni bir joomla kurulumuzu yaptığımız zaman kullanabileceğimiz hazır içerikleri gösterir. Buradan onları indirip ayarlayabiliriz. Bu sayede Joomla işleyişini anlayabiliriz.
Logged-in Users Kısmından oturum aç kullanıcıları görebiliriz.
Site Information kısmından ise siteyle ilgili teknik detaylara ulaşabiliriz.
Latest Actions kısmından sitenin hareketler dökümüne erişebiliriz.
Popular Articles kısmından sitede en çok tıklama almış makaleleri görebilir,
Recently added articlesdansa son eklenen makalelere ulaşabiliriz.
Content
Content kısmına geldiğimizde karşımıza bu bölümler çıkıyor.
Content
articles ve categories kısımlarından daha önce bahsetmiştik.
Featured articles menüsünden sitede öne çıkarılmış makaleleri görüp, ayarlamalar yapabiliriz.
Content settings
Field, Joomla'da ek içerik veya veri parçaları eklemek için kullanılan özelleştirilmiş alanlardır. Bu alanlar, makaleler, kullanıcı profilleri, iletişim formları ve diğer içerik türlerinde ekstra bilgi saklamak için kullanılır. Örneğin, bir makale için "Yayın Tarihi", "Yazar Adı" veya "Ekstra Notlar" gibi ek alanlar oluşturabilirsiniz.
Field Group, benzer veya ilgili alanları gruplandırmak için kullanılır. Bu, yönetim panelinde düzeni sağlamak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için faydalıdır. Örneğin, bir blog makalesi için oluşturduğunuz "Yayın Bilgileri" grubunda "Yayın Tarihi", "Yazar" ve "Kategori" alanlarını bir arada tutabilirsiniz. Bu, bu alanları toplu olarak yönetmeyi ve düzenlemeyi kolaylaştırır.
- Popular Articles ve Recently Added Articles kısımlarından bahsetmiştik.
Modules&Media
Media kısmından bahsetmiştik Site modules sitedeki çeşitli kısımları yönetmeyi sağlar buradan modüllerin nerelerde olduğunu da görebiliriz. Bu modüller pek çok fonksiyonu yapabilen parçacıklar olabilir. İşlevselliği çok değişken alanlarda ihtiyaçlara göre kendini gösterebilir.
Administrator Modules
Yöneticiye sitenin işlevlerini yönetmek için çeşitli araçlar sunan bir modül kümesidir. Bu modüller, içerik yönetimi, kullanıcı yönetimi, sistem ayarları ve daha fazlasını içerir.
Menus
Manage
Joomla yönetim panelinde menüler oluşturup düzenlememize ve silmemize olanak tanır. Joomla yönetim panelinde tüm menülerdeki tüm öğeleri tek bir yerden görmemizi ve yönetebilmemizi sağlar.
Site
Bu kısım genel olarak web sitemizin ana menüsünü oluşturup yönetmek, özel menüler oluşturmak sadece belirli kullanıcılara gözükebilecek menüler oluşturmak sitenin alt kısmında menüler oluşturup yönetmek gibi çeşitli işlevlere yarar.
Components
Banners
Bu kısım genel olarak yeni bannerlar oluşturup var olanları düzenleyebilmeyi, onları belirli gruplara ayırmayı bannerların ne kadar tıklandığını görebilmeyi, bannerlara gelen ziyaretçi sayısına ulaşmayı mümkün kılar. Banner site reklam olarak gösterilecek grafik ve metin olarak tanımlanabilir kısaca
Contacts
Contacts kısmı bize iletişim kuracağımız kişileri görüp düzenlemeyi, yenilerini eklemeyi onları kategorize etme imkanı verir. Contacts bize bağlantı kuracağımız insanları ad soyad e posta telefon no adres vs gibi bilgilerle kaydetme imkanı verir.
New Feeds
New Feedsin altında mevcut olan haber akışlarını görebilir, onları düzenleyebilir ve yenilerini ekleyebiliriz. Bunların yanı sıra haber akışlarını kategorize de edebiliriz.
Smart Search
Bu bölüm sitedeki içeriklerin smart search tarafından nasıl indeksleneceğinin yönetildiği kısımdır. Ayrıca bu indekslenen içerikleri filtreleyip daha hassas aramalar yapabilmeyi, kullanıcıların hangi terimleri sıklıkla aradığını gösterir.
Tags
Tags kısmından içeriklere vereceğimiz etiketleri düzenleyip yenilerini ekleyebiliriz.
Users
Users
Bu kısımda sitedeki kullanıcıları kontrol edebilir onlara yeni roller verip rollerini düzenleyebilir hani rollere sahip kullanıcıların site içerisinde nelere müdahale edip nelere erişebileceğini düzenler
Logged-in Users
Bu kısımda sitede oturum açmış kişileri ne zaman açtıklarıyla birlikte görebiliriz.
Miscellaneous
Bu bölümde belirli kullanıcılarla alakalı notlar oluşturabilir, düzenleyebilir ve bu notları kategorilere bölebiliriz. Bunun yanı sıra toplu bir şekilde kullanıcılara e posta atma imkanı da tanır.
User Fields
Kullanıcı profillerine ek özel alanlar eklemeye ve bu alanları yönetebilmeyi sağlar.
System
Bu sayfadan sitemizle alakalı eklenti ve dil yönetimi, sitenin tema etkinleştirmesi ve tema ayarlarının yapılması, yönetim paneliyle ilgili tema ayarlarının yapılması, ayrıca joomlayla ilgili veri tabanı ve önbellek ayarlarının da buradan yapılması mümkündür.
Help
Help kısmından genel olarak Joomla hakkında bilgilerinin olduğu, topluluktan forumlarına, Joomla ile ilgili yeni haberlere ve kılavuzlara yönlendirir. Bunun yanı sıra buradan dil paketlerine, geliştirici kitlerine ve eklentilere erişmek de mümkündür.
Yönetim paneline istediğimiz sayfalara istediğimiz bölümleri ekleyerek varsayılanın dışında bir tasarıma sahip bir yönetim paneline sahip olabiliriz.